Thursday, November 23, 2006

Uluslararası Anlamsal Web Konferansı 2006


5-9 Kasım 2006 tarihleri arasında Amerika'nın Georgia eyaletinin Athens şehrinde Uluslararası Anlamsal Web Konferansı (ISWC'2006) düzenlendi. Konferansa 33 ülkeden yaklaşık 500 izleyici katıldı. Bunlardan 4'ü Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nün öğretim elemanlarıydı. Yrd.Doç.Dr. Murat Osman ÜNALIR, Araş.Gör. Övünç ÖZTÜRK, Araş.Gör. Tuğba ÖZACAR ve Araş.Gör. Özgü CAN.

Konferansın ana temasını 3 kelimeyle özetlemek gerekirse:

sosyal web, anlamsal web, web 2.0

Bu kelimelerden çıkarılması gereken anlam şudur: "Sosyalleştirilmiş ve web 2.0 destekli anlamsal web." İngilizcesi daha anlamlı geldiğinden onu da yazıyorum: "socially enabled semantic web of 2.0"

Bunun açıklaması ise:
Anlamsal web mutlak olarak sosyal iletişimden etkilenecektir. Sosyal iletişimin temel kaynağı insandır. İnsan olmadan iletişim olamayacağından, insanların iletişim ortamında yaratacakları ortaklık ve işbirliği sayesinde ORTAK AKIL üretebilmek mümkün olacaktır. Ancak, iletişimin çok kanallı olabilmesi için Web 2.0 desteğinin unutulmaması gerekmektedir.

Anlamsal webin tanımında verilen "makinaların işleyebileceği bir yeni nesil web" fikrinde sanki insanların dışlanması gibi bir yanlış düşünce oluşmuştur. Ancak, insanın dışlandığı bir anlamsal web ortamından söz edebilmek mümkün değildir. İnsan tüm sistemlerde olduğu gibi, anlamsal webin de vazgeçilmez bir parçasıdır.

Buradan hareketle, insanoğlu, bilgi paylaşım ortamı olarak anlamsal webi pek çok kanaldan besleyerek ortak akıl üretme yolunda en büyük değerdir.

3 comments:

Göksel Üçer said...

Etmen (Agent) sistemlerin daha özerk çalışabilmesi, verilerin kuralları ile birlikte kendini ifade edebilmesi, yerelleştirme (Localization) sorunlarının azaltılması, insan bağımsız otomasyonların yaygınlaştırılması ve kendi kendini ifade edebilen daha temiz web kaynakların oluşması için anlamsal web kaçınılmaz.

Inanc said...

Anlamsal Web'in başta verilen ve bilim kurgu filmlerini andıran vizyonunun gerçekleştirilmesinin şu aşamada zor olduğunun anlaşılması, daha gerçekçi uygulamaların oluşmasına vesile olacaktır diye düşünüyorum. Bu süreçte elde edilen tecrübeler çoklu-etmen sistemlerinin daha önceden düşünülmemiş yönlerini ve kullanımlarını görmemize olanak sağlayacaktır.

ismail said...

Merhaba, semantik web ile ilgili aramalar yaptığımda türkçe sağlıklı bilgi içeren sayfalara pek rastlamadım bunun için semantik web başlıklı bir yazı ele alıyorum sizin blogunuzdakilerden de faydalandım bilgi almak adına. Teşekkür ederim.