Sunday, November 26, 2006

Anlamsal web ve sağlık bilişimi.

Ülkemizde sağlık bilişiminde hedef sağlık bilgi sistemi oluşturabilmektir. Artık, sadece bilgi sistemi kurmak hedef olmamalı. Hedefimiz karar destek sistemleri kurmak olmalı. Bunun için de mevcut bilgi sistemi yaklaşımları ile başarıya ulaşılması zor görünüyor. Peki çözüm nedir? Çözüm: Anlamsal web tabanlı sağlık bilgi sistemleri.

Günümüz bilgi sistemlerinde AKIL uygulamalara verilmeye çalışılıyor. Halbuki, AKIL veriye verilmelidir. Veriyi AKILLANDIRMALIYIZ. Bunun yolu, ontoloji dediğimiz akıllı veri modellerinden geçiyor. Veriyi akıllı hale getirdiğinizde, uygulamalarınız da akıl kazanıyor. Böylece, ORTAK AKIL üretme şansınız da var. Peki neden ORTAK AKLA ihtiyacımız var? Avrupa Birliği'nin 2020 yılı için öngördüğü hedef: "COLLECTIVE & COLLABORATIVE INTELLIGENCE". Politikaya girmek istemiyorum. Avrupa Birliği böyle öngörüyor diye söylemiyorum. "Aklın yolu birdir" ne de olsa!

O halde, ORTAK AKIL sağlık bilişiminde ne işe yarayacak? Genel bir sağlık izleme sürecinde, öncelikle tetkik, tetkik sonrası teşhis ve sonrasında da tedavi gelmektedir. (Ben bir tıp doktoru değilim, eksiklerim ve/veya yanlışlarım olabilir.) TETKİK-TEŞHİS-TEDAVİ (3T) sürecinde, ORTAK AKIL çok önemlidir. Hepimiz biliriz. Eğer ciddi bir rahatsızlığınız varsa, sizi tıp doktorlarından oluşan bir heyet izlemeye alır. Buradaki amaç bellidir. ORTAK AKIL ile hareket etmek ve çözüm üretmek. O halde, tüm rahatsızlıklarımızın ORTAK AKIL ile çözümlenmesini istemez miyiz? Ben isterim şahsen!

Merak, ORTAK AKLA giden yolu aramaktır! :-)

2 comments:

Kerem Akkaya said...

Birlikten kuvvet doğar. El ele verirsek ORTAK AKLIN yolunu bulacağımızdan şüphem yok. Ayrıca sadece sağlık değil her alan için.

Anonymous said...

Bize sunulanlar dışında, çözüm bulmaktır akıl...Çorbada benim de tuzum olsun istedim:))